CroFacta: radionica za novinare i medijske djelatnike

Temeljem javnoga poziva Agencije za elektroničke medije, vezanoga uz uspostavu provjere medijskih činjenica (fact-checking), od rujna 2023. provodi se projekt CroFacta, koji je Leksikografski zavod Miroslav Krleža osmislio u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Cilj projekta je uspostava digitalne, javno vidljive platforme za provjeru točnosti informacija vezanih osobito uz prijeporne povijesne, kulturne i društvene teme 19. i 20. stoljeća.

CroFacta će 26. veljače 2024. u Zagrebu održati prve radionica za novinare i druge medijske djelatnike na temu izvora informacija i njihove pouzdanosti i vjerodostojnosti. Crofacta poziva novinare i druge medijske djelatnike da se prijave i sudjeluju u  radionici.

Svim sudionicima radionice Crofacta osigurava potvrda o sudjelovanju, a putnicima iz drugih mjesta koji to pravodobno zatraže nadoknadit će se, potpuno ili djelomično, troškovi prijevoza i jednoga noćenja (do iscrpljenja raspoloživih sredstava).

Prijave za sudjelovanje u radionici možete poslati do 22. veljače na adresu [email protected] ili [email protected].

U prijavi treba navesti ime i prezime, novinarski ili drugi medijski status (pripadnost redakciji, neovisnost i sl.), adresu elektroničke pošte ili opcionalno broj mobitela te eventualne želje za pokrićem troškova (put, smještaj, predviđeni iznos), odnosno posebnom prehranom.