Korisni linkovi

EDMO – Europski opservatorij za digitalne medije (EDMO) multidisciplinarna je zajednica koja okuplja akademske istraživače, stručnjake za provjeru činjenica, medijske stručnjake, stručnjake za medijsku i digitalnu pismenost i druge relevantne aktere kako bi aktivno otkrivali, analizirali i razotkrivali kampanje dezinformacija diljem Europe.

EDMO HUBS – U sklopu EDMO-a osnovano je 14 nacionalnih i regionalnih hubova, koji čine mrežu organizacija aktivnih u jednoj ili nekoliko država članica, a koje analiziraju lokalna informacijska okruženja, s ciljem otkrivanja i analiziranja dezinformacijskih kampanja, te osvještavanja problema dezinformacija.

IFCN – Međunarodna mreža za provjeru točnosti informacija (IFCN), okuplja više od stotinu fact-checking organizacija diljem svijeta. Djeluje u okviru Instituta Poynter, a njihovi principi djelovanja predstavljaju standard na globalnoj razini.

REALITY CHECK – BBC-jeva platforma posvećena provjeri i utvrđivanju točnosti informacija.

AFP FACTCHECK – AFP Fact Check odjel je unutar Agencije France-Presse (AFP), višejezične, međunarodne novinske agencije čija je misija kontinuirano točno, uravnoteženo i nepristrano izvještavanje o vijestima diljem svijeta.

TRULY MEDIA – Truly Media je internetska platforma za suradnju, razvijena prvenstveno za podršku novinarima i organizacijama za ljudska prava u provjeri točnosti digitalnog sadržaja.

FAKTABAARI – Nagrađivana finska platforma za fact-cheking, suradnju u borbi protiv dezinformacija i razvoj medijske i digitalne pismenosti.

FAKTISK – Norveška neovisna fact-cheking platforma za provjeru točnosti informacija objavljenih u tamošnjem javnom prostoru, osnovana u suradnji javnog servisa NRK i komercijalnih medija TV2, VG, Dagbladet, Polaris Media i Amedia.

DOKUMENTI EUROPSKE UNIJE: